Ön-és társmentés

Ön-és társmentés

Gondolhatjátok, mennyire várjuk az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő Ön-és társmentés tanfolyamunkat. Ez az a program, melynek keretén belül a “szakavatott” kajakos társaknak meg tudjuk mutatni és tovább adni felkészültségünket, tudásunkat, rátermettségünket. A két oktató végre kibontakozhat és sok évnyi, évtizednyi tapasztalatát oszthatja meg a műértő 🙂 közönséggel. Idén tavasszal meglehetősen bizonytalan kilátásoknak néztünk elébe, hogy egyáltalán megtartható lesz-e a tanfolyam, hónapokon át kétséges volt, hogy a szokásos időben – június közepén – összejöhet-e a társaság? Így a szokásos izgalmon túl még feszültebb várakozás előzte meg.

Szerencsére a június elhozta magával a nyarat, és a szabadságot is. A hatósági előírások lazulni látszottak, így belevághattunk lázas előkészítő munkánkba. Tudnotok kell, hogy az idei tanfolyamra új tengeri kajakok beszerzését is előirányoztuk, kedvenceinkből megrendeltünk jó pár darabot és debütálásukat a kajakos workshopra időzítettük. A határok lezárása, az utazási tilalom azonban a vadonatúj hajóink behozatalát is megnehezítette. Sok egyeztetést követően, a tanfolyam előtti napon sikerült kiutaznunk Németországba. Partnereink nagy szeretettel és raktáraikban félretett hajó-óriásokkal fogadtak bennünket. A raktárak amúgy majdnem üresek voltak, mert a bezártságot követően hatalmas kajak, kenu és sup felvásárlási láz tört ki. Egyik partnerünk arról számolt be, hogy 2 hónap alatt annyi vízi járgányt adott el, mint tavaly egész évben. Itthon ezt a tendenciát nem láthatjuk, mert ugyan igény lenne rá, de keret nincsen 🙂

Seabird Victory, Seabird HV, Boreal P300 modellek hajóparkunk ékes darabjai lettek. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy több féle és magasan pozicionált márkájú tengeri kajakokat bocsátunk rendelkezésetekre túráinkon. Igyekszünk minden testalkatra és vízitúrázói gyakorlatra tekintettel sok színű választékot tartani. A sok színt ne értsétek szó szerint, többnyire kedvenc színünket, a narancssárgát részesítjük előnyben a beszerzéseknél, de akad a narancssárgához közel álló sárga és piros hajó is nálunk. A legújabb hajóink között pedig felbukkan pár lime zöld is. Egy biztos: az ÉlesKayak feltűnő jelenség 🙂

Nos, szóval péntek reggelre, a tanfolyam kezdetére németországi utunkról hazatérve a legújabb, legszebb tengeri kajakjainkkal felvonulva készen álltunk. A helyszín természetesen Tokaj, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található ékszerdoboz városka, a történelmi borvidék és a tiszai vízitúrázás központja.

A tanfolyamot Vrana Tamás és Éles Krisztián tartják, akik a magyar vízitúrázás jeles képviselői. Több évtizedes múlttal, mégis még mindig gyakorló, fiatalos lendülettel dolgozó túravezetők. Pályafutásuk kezdetén a technikai felszereltség még gyerekcipőben járt, így az általuk oktatott technikák, fogások mondhatni alaposan kipróbált, tesztelt módszerek. A vízen eltöltött évtizedek, a kezük alatt megfordult több ezer túrázó kellő rutinnal, tudással ruházta fel őket. S mivel napi szinten gyakorló túravezetőkről van szó, tudásuk nemhogy megkopott volna az idők során, hanem csiszolódott, tökéletesedett. A maguk kárán tanultak meg sok mindent és szó szerint mondhatjuk, hogy sokszor a bőrüket vitték a vásárra. Ez ma már nem fordulhat elő, a hatósági előírások szigorodtak, a felszerelések egyre modernebbek és biztonságosak. Valaha ez nem így volt.

Az ÉlesKayak Kft. Ön-és társmentés tanfolyamára jelentkezők magas szintű oktatásban és felkészítésben részesülhetnek 3 napos képzésünk során. A képzés gyakorlati tudást, a technikák gyakorlását jelenti, semmiféle végzettséget, nyomdai formában megjelenő írást nem ad. De megmentheti az életed. Vagy a kajakos társadét.

Sajnos, manapság nagyon sokan értelmezik félre az “Élj a mának” elvét és készen kapott instant élmények habzsolásával próbálják életüket tartalmassá tenni, felhalmozni az élményeket kellő felkészülést mellőzve. Így fordulhat elő, hogy tengeri kajak tulajdonosok egyedül vágnak neki bakancslistásnak ítélt útjaiknak, túravezető nélkül, a szabadság érzetének kergetésével. Vagy így fordulhat elő, hogy nagy haszon reményében magukat jól eladni tudó cégek alapos előkészület nélkül hirdetnek meg kalandtúrát.

Nos, ha a tengeri kajakozást komolyan veszed, akkor nálunk jó helyen jársz. Mert mi is. Híresek vagyunk arról, hogy még az 1 napos kajak túráinkon sem engedjük meg alkohol fogyasztását, a dohányzást és a szemetelést. És csak néhány ‘apró’ dolgot említettem. A felkészítő tanfolyam nálunk az etikus kajakozással kezdődik. 🙂 Az, hogy milyen márkájú a felszerelésed nálunk csak másodlagos. Nálunk az számít, te ki vagy és mire vagy képes. Mindent megtanítunk neked, amit hajlandó vagy komolyan venni.

A pénteki és szombati délelőttök az iskolapadban teltek. Elméleti oktatásunk keretén belül foglalkozunk a tájékozódással, a hajózási szabályzattal, a biztonságtechnikai előírásokkal, felszereléssel, eszközökkel, technikákkal, ajánlott ruházattal …. Mindkét délutánt és a teljes vasárnapot a vízen töltöttük, a beborulástól kezdve gyakoroltuk a váratlan helyzetek kezelését. Egymáson próbáltuk ki a mentési technikákat, számolva közben, hogy hányszor nem sikerült kihúzni a vízből tehetetlen, ájult embert játszó társunkat. Már a második napon telis tele voltunk kék-zöld foltokkal, horzsolásokkal, és fájt minden porcikánk. De megérte! Mindannyian elégedetten, új barátságokkal gazdagodva indultunk haza, oktatók és tanítványok, egy rendkívül fárasztó, de igencsak hasznos hétvége után. A ráadás a kiváló hangulat volt, a közös étkezések, a borkóstoló és a csodaszép helyszín. Mindez csak megerősítette bennünk az érzést, hogy : kajakozni JÓ!

Folyt. köv….. Ősszel Horvátországban, Rab szigeten tartjuk a 2. részt, ahol szélben, a hullámzó tengeren, “élesben” 🙂 teszteljük a csendes Bodrogon tanultakat. A tokaji 3 nap alatt a mentés alapjait sajátíthatták el a lelkes kajakosok, melyet sok-sok gyakorlással lehet majd készségszintre emelni. Rengetegszer kell borulni ahhoz, hogy akár a rakománnyal megtelt hajót vissza tudja fordítani az ember és elsőre visszamásszon a helyére. A tájékozódásról nem is beszélve. Mert a tenger széles horizontját csak a tengeren lehet gyakorolni. Ahol valóban nem látsz semmit az esőben és mégis odatalálsz a kikötőbe.  Ősszel kiderül, hogy a nyár folyamán ki mennyit gyakorolt, megvan-e az alap a továbblépéshez, az eszkimó-forduló elsajátításához. Mindenki megmutathatja, hogy meddig jutott, mennyire vált eggyé a hajójával és egy 3D-s röpdolgozattal  🙂 bizonyíthatja szorgalmát. Oktatók és tanítványok, találkozunk a tengeren szeptemberben!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük