Ki a szabadba!

Ki a szabadba!

Az egész világot megrázta a COVID-19 vírus. Mi épp Hévíz-patak túráink végére értünk, mikor a járványügyi riadalom és intézkedések sora betette a lábát az életünkbe. Az utolsó Hévíz-patak túránkat még megtartottuk, néhány jelentkező már nem vállalta a részvételt, a befizetett túradíjakat visszautaltuk. Majd hosszas várakozás, csend, ijedtség, bizonytalanság lett az élet – mindannyiunk számára.

Az összefogásnak, a fegyelmezett viselkedésnek, a hatósági intézkedések betartásának köszönhetően mára már majdnem teljesen visszatérhetünk a korábbi megszokásainkhoz. 🙂  Köszönjük mindazok helytállását, munkáját, akik segítettek túlélni ezt a krízishelyzetet. A vészhelyzet alatt felfüggesztettük a hirdetéseinket, posztjainkat, mert nem tartottuk helyénvalónak tevékenységünk reklámozását, miközben a túlélésért küzdött az ország.   

Szerencsére ismét kisütött a Nap – átvitt értelemben is, és végre a hosszas, kényszerű, de szükséges bezártság után a szabadba vágyó ember újra neki indulhat a világnak. 🙂 Mi is jelentkezünk, –  átszervezve a korábban tervezett túráinkat – újdonságokkal és régi, népszerűségnek örvendő programjainkkal. 

Tokajiak lévén az újrakezdés mi mással is kezdődhetett volna, ha nem egy felejthetetlen evezéssel a Bodrogon? 🙂 A várva várt tavaszi napsugarak, a nyíló virágok, a folyó illata mámorral töltött el mindannyiunkat a Bodrog csendes, majdnem tükörsima vízén lapátolva. A védett ártér látogatása ugyan még váratott magára, no meg a hatósági tiltások feloldására, de eljött az a nap is, amikor beléphettünk Tündérország kapuján.

Áhitattal és a természet varázslatos szépségén merengve, hangtalanul lapátolva eveztünk be a fehér tündérrózsák és sárga tavirózsák – miért is hívják vizitöknek? 🙂 – birodalmába. Gyermekkorunk szárnyaló fantáziája kel életre és szinte azt várjuk, hogy az egyik tündérrózsából előlép Iluska, János vitéz tündér szerelme.

A perzselő Nap 🙂 lepirította az orrunkat, a vállainkat, égett a bőrünk ahogy hétről hétre kieveztünk a Bodrog sejtelmes zugaiba. Jól esett az első nyári zápor, ami a vizen ért bennünket, s külön örömet jelentett, mikor az egyik túrázó elismerően megjegyezte: “Ez esőben is gyönyörű!” 🙂 

Elgondolkodtató, hogy  a hónapokig bezártságban élő emberek vajon AKKOR, ott a szobában mit meg nem adtak volna egy “esőben táncolásért”? Most meg ódzkodnak kijönni velünk, ha egy kicsit eláznak. Azon a napon 17 túrázóból 10 nem jött el a Bodrogra tengeri kajakozni velünk. Akik ott voltak, és nem ijedtek meg egy kis esőtől, ők csodás élménnyel gazdagodtak. Köszönjük a lelkesedésüket! 

Hazánk sok szép helye közül Gemencre esett a másik választásunk, ahová a természetkedvelő és kíváncsi emberek számára tengeri kajakos ismerkedő túrákat szervezünk. Gemenc – hatalmas kiterjedésű, természetvédelmi oltalom alatt álló ártér, ahol vadregényes erdő, számtalan kis meder, holtág és szigetek sokasága alakult ki. Napról napra, hétről hétre változó arculattal vár, a vízállástól függően hol elborítva a partokat, hol átemelésre kényszerítve a vízitúrázókat. Néhol leér a lapát, van ahol bokáig süllyedünk az iszapban, s ha mindennap evezünk, akkor sem állíthatunk mást, mint hogy: megunhatatlan! 

Családoknak, kisgyermekeseknek, bátortalan kíváncsiskodóknak, fiataloknak és idősebbeknek – mindenkinek ajánljuk első tengeri kajak élménynek az egynapos kis kalandunkat. Két dolog kell hozzá ugyanis: úszni tudás és lelkesedés! 🙂 A többit mi adjuk hozzá: segítünk vízre szállni, és kiszállni is :), megmutatjuk hogyan kell lapátolni, kormányozni. A tengeri kajakok stabilak, nem borulékonyak, de az úszást segítő mellény úgyis rajtad van 🙂  Egy vidám élmény a szürke hétköznapok után. S ha esik az eső? Mi akkor is evezünk! Vízisport lévén nagy valószínűséggel amúgyis vizesek leszünk 🙂 Azt mondják a tudósok, hogy az élet vízben keletkezett…… Mi azzal egészítjük ki, hogy az élet víz nélkül nem ér semmit….. 🙂 

Külön öröm számunkra, amikor gyermekes családok velünk töltenek egy napot, vagy pár órát és a gyermekek kacaja kísér minket haza…. Mert tablet nélkül sem élet az élet, de néha jó kézbe venni egy lapátot és megtapasztalni a valóságot, közelről látni vadkacsát, békát, siklót, szitakötőt, vízipókot……

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük