ÉlesKayak csapat

ÉlesKayak csapat

Lassan közeleg a Hévíz-patak túrák sorának vége…. A Balatonfelvidéki Nemzeti Park engedélyével november elejétől március közepéig evezhető ez a mesés hangulatú, gőzölgő, meleg vizű, hazai csoda-patak. A Hévízi-tóból kiömlő lefolyón ebben a szezonban átlag havonta két alkalommal volt szerencsénk evezni, hol szélben, hidegben, hol napsütésben. Ez a tél igazán változékony időjárással örvendeztetett meg bennünket, sosem lehetett előre  tudni, hogy elázunk az esőben vagy meg pirulunk a napsütésben. 🙂 Megköszönve, hogy télen sem kellett lemondanunk az evezés öröméről, visszaadjuk teljes egészében a természetnek és nem háborgatjuk az itteni élőlények nyugalmát. Az, hogy végre beköszönt az igazi tavasz, rügyeznek a fák, csiripelnek a madarak, egyúttal azt is jelenti, hogy búcsút veszünk Hévíztől és elindulunk a nagy világba. Végre, itt a lehetőség, hogy kis hazánk egyéb vizein is tengeri kajakozhassunk, először is kedvencünket, a Bodrogot fogjuk megörvendeztetni a május elsejei hosszú hétvégén egy vidám hangulatú túrával. 

De ne szaladjunk ennyire előre. Még itt vagyunk Hévízen, készülünk az utolsó hétvégénkre. És nem is akárhogyan! 

Tudnotok kell, hogy az ÉlesKayak túravezetői nem csupán együtt dolgoznak a túrákon, hanem túrán kívül, előtt, alatt és után: jó barátok is vagyunk! Összeköt bennünket a természet szeretete, az evezés öröme, de közös tulajdonságaink a humor, a küzdeni tudás, a felelősségérzet, a kíváncsiság és sorolhatnám…. Barátok vagyunk. Szinte egy család. És úgy döntöttünk, hogy idén Hévíz-pataktól egy közös, öröm-evezéssel búcsúzunk. Csak mi, túravezetők. 

Ne értsétek félre, mi imádjuk, ha az evezés örömét,  a természet szépségét a vízről megmutathatjuk nektek. És ha akárcsak egyetlen napra látogattok el az ÉlesKayak valamelyik tengeri kajakos programjára, mi akkor is ugyanolyan barátsággal, figyelemmel és felkészüléssel várunk benneteket, mintha egy hétre jönnétek, vagy visszajáró túrázóink volnátok. De néha kell, hogy együtt legyünk, csak mi magunk. Hogy egymásra tudjunk figyelni. Hogy ne felejtsük el a barátságunk lényegét, az együtt töltött idő értékét. S mivel kedvenc elfoglaltságunk a kajakozás, többnyire tengeri kajakos programokat szervezünk magunknak. Csapatépítő tréningjeinket nem csupán megrendelőinknek ajánljuk, hanem saját magunknak is. Nemrégiben az Ipolyon eveztünk, ahová még nem vittünk csoportot, de annyira jól éreztük magunkat, és olyan szépnek találtuk, hogy fontolgatjuk az Ipoly-túrák lehetőségét. 🙂 A legtöbb csapatépítő megmozdulásunkat a tengeren töltjük. Előfordult már, hogy a nagy szél miatt ott ragadtunk egy helyes kis öbölben, s míg túrázóink besétáltak a közeli városkába vagy csak pihenéssel töltötték a szabadidejüket, addig Krisztián kihasználva a nagy hullámzást, kivitt minket a hullámzó tengerre gyakorolni a társmentés fogásait. Mivel a biztonságos túráink alapja a rengeteg gyakorlás. A tengeri kajakozás élményét sokféleképpen átéltük már. 🙂 Most szombaton pedig együtt kajakozunk egy jót Hévíz-patakon. 🙂 

Tudjátok, egy-egy túra előtt felkészülünk, leszállítjuk a hajókat, a felszereléseket. Korán kelünk, hogy időben ott legyünk, mire megérkeztek lepakoljuk a hajókat. Mindenkinek megvan a maga feladata, tesszük a dolgunk.

Ezek a kora reggelek igazán gyönyörűek. A fények egészen mások, mint napközben. Még gőzölög a patak, a párafelhőn keresztül máshogy törik meg a napfény. A víz teljesen sima, mozdulatlan. A csend mindent körülölel. Egészen addig, amíg sokszor egymással viccelődve hangos nevetésben törünk ki, vagy el nem ejtünk egy hajót – csak vicceltem,  azt mások szokták 🙂 

Aztán jöttök: vagy odataláltok, vagy nem, vagy elkéstek, vagy nem. Vagy hoztok mindent, amit a listában kiküldtünk nektek, vagy nem. Vagy hoztok sok felesleges dolgot, vagy nem. Szerencsére különbözőek vagyunk, így sok-sok kedves és vidám emberrel ismerkedhettünk meg ebben a szezonban is. Sok vicces sztorink van. 🙂 

Mi pedig nagyon örülünk nektek és teljes erőbedobással segítünk, hogy mit vigyetek magatokkal, hogyan vigyétek. Segítünk vízre szállni, beülni a hajóba, feltenni a spicót, kézbe adjuk az evezőt. És megyünk utánatok, figyelve minden mozdulatotokra, vigyázva rátok. És közben csacsogunk, beszélgetünk, viccelődünk, ha kell csendben maradunk és hallgatunk, mert arra is figyelünk, hogy jól érezzétek magatokat. Mindegy, hogy 2 óra vagy 3 óra alatt evezed le a távot. Mindegy, hogy szépen fogod-e az evezőt. Mindegy, hogy parttól partig haladsz. Mindegy, hogy bemész-e a nádasba, vagy fennakadsz az növény-benövéseken vagy átsuhansz rajtuk. Csak az számít, hogy jól érzed-e magad? Hogy tetszik-e a táj? Tetszik-e amit éppen csinálsz? 

Mi azért dolgozunk, hogy jól érezd magad, hogy a szabadidőd – ha már minket választottál annak eltöltésére – kellemes élmény legyen. Épp ezért szervezünk kis létszámú túrákat. Épp ezért kb. 8-10 emberre jut nálunk 1 túravezető. Épp ezért evezünk köztetek, mellettetek, hogy lássuk, kit hogyan segíthetünk. Épp ezért követi a túrát végig a parton az ÉlesKayak kisbusz. Figyelünk és vigyázunk rátok. 

És most ugyanezt adjuk meg magunknak is, hogy figyelünk egymásra. Őszintén reméljük, hogy azok a kedves túrázók, akik megtiszteltek bennünket bizalmukkal, olyan élményt kaptak, amire vágytak, amit elképzeltek. Mi ezért dolgozunk. Ez a küldetésünk. És hiszünk abban, hogy ha mi egymással barátsággal viseltetünk, akkor ez a túrázóinkra is hatással van, ti is átérzitek a kellemes, vidám hangulatot. Hisszük, hogy az evezés, a sport, a természet és a vidámság együttese kapcsol ki igazán a mindennapokból. 

S miután jól elfáradtatok, kisegítünk benneteket a tengeri kajakokból. Elgémberedett lábbal, sajgó vállal nehéz is kimászni belőle. 🙂 A parton már vár benneteket a forró tea, forralt bor.. megszabadultok a vizes ruhától. Az egyikünk  visszavisz benneteket a kezdőpontra a kocsikért és elindultok haza. Fáradtan, de feltöltekezve egy csodás túra élményével. Mi pedig összeszedjük a vizes, békalencsés spicókat, mellényeket, felpakoljuk a hajókat. És útközben hazafelé megállunk egy tál finom ételre. Ilyenkor az étteremben tartjuk a túra-megbeszélést, kiértékeljük az aznapi tapasztalatokat.

Majd késő este a bázison kimossuk, kiteregetjük a felszerelést, kipakolunk, lepakolunk, megszereljük az eltörött pedálokat, és törjük a fejünket, hogy vajon kié lehet egy sapka, egy kesztyű vagy egy szatyor? Mert mindig marad valami apróság nálunk…. 

Aztán másnap fotóválogatás…. Most szombaton azonban magunkért pakolunk, magunkért evezünk és magunkat fotózzuk. Egy barátság-evezéssel köszönünk el Hévíz-pataktól. Köszönjük, hogy megértitek önzőségünket 🙂

Köszönjük, hogy minket választottatok ebben a szezonban Hévíz-patakon.

Sok szeretettel várunk benneteket máskor is, máshol is! 🙂