Paxos barlangjai tengeri kajakkal

 

PAXOS (PAXI), Görögország

 

Korfutól  13 kilométerre található a Jón-tenger elbűvölő szigete, Paxos.A mitológia szerint a tenger istene, a hatalmas Poszeidon háromágú szigonyával választott le egy kis darabot Korfuról, hogy feleségétől elrejtőzve, meghitt rejtekhelyet teremtsen magának  és szerelmének, Amphitritének. Szóval Paxos nem a hűség szigete, de tegyük félre a legendát, amiből annyi mindenképpen igaz, hogy bárki is teremtette, jókedvében és szívből tette. Meghittséget, érintetlen gyönyörű természetet talál az ide látogató. A szigetnek nincsen repülőtere, nincsenek hatalmas szállodái, a turistákat néhány órás programra hajóval hozzák át strandolni, felfedezni ezt az igazán bájos csöppnyi szigetet, mely megannyi látnivalót rejt. Számunkra, kajakosoknak igazi csemege a változatos part vonulat:  a déli parton mintegy 40 tengeri barlang várja, hogy felfedezzük őket, keleti partja lankásabb, nyugati részei meredekebbek. A hihetetlenül türkizkék tenger fölé a páratartalomnak köszönhetően zöldellő olajfaligetek és fenyőerdők magasodnak.

 

Látnivalók

Paxos fővárosában, Gaiosban a velencei stílusú épületek között található Paxos egyetlen múzeuma is, mely a kikötő közelében, egy 1906-ban épült házban működik. Ókori edényeket, szobrokat, görög népviseleteket tekinthetünk meg.  A környező kisebb szigetek is vonzó kirándulóhelyek, Agios Nikolaoson két kis templom mellett egy velencei erőd romjai találhatóak, amely több száz évvel ezelőtt védte a várost. Az aprócska, lakatlan Panagián egy kis méretű kolostor emelkedik. S ami kihagyhatatlan, Antipaxos picinyke szigete, melynek mindössze 120 lakosa van.

Aki a világ zsivajától, a tömeg-turizmustól távol keres aktív kikapcsolódást és egy kis búvóhelyet, Paxoszon garantáltan megtalálja. A tenger csodás kékje, a szikrázó napfény, a leírhatatlanul gyönyörű természeti adottságok felejthetetlen nyaralást ígérnek.

 

Program:

A túra 7 evezős napból és 1 pihenőnapból áll. A 7 nap során 100-130 km -t fogunk lapátolni, ami alatt:

  • látogatást teszünk Korfu szigetén
  • körbeevezzük Paxos szigetét
  • átevezünk Antipaxosra

Egyéni utazás esetén találkozó a megbeszélt helyen és időben 2021.07.03-én szombat, ÉlesKayakos kisbusszal indulás 2020.07.02-án szombaton pénteken a késő délutáni órákban. A megérkezést követően kis pihenő, majd a hajókba pakolás után elhagyjuk a szárazföldet és bemelegítésképpen a part menti szigetek között evezünk. A napi távokat nagyban meghatározza az időjárás (szél, hullámzás), de átlagosan 15-25 km lesz egy napi táv.  2021.07.10-én, a túra 8. napján a kiinduló pontra érkezünk vissza, pakolás után utazás haza Magyarországra. Várható érkezés Budapestre július 11-én, vasárnap késő éjszaka.

 

Részvételi díj:  76.300 Ft/fő  (7 evezős nap ) 

 

 

Időpont:  2021. 07. 02. – 11. (02. és 11. utazás) 

 

A részvételi díj tartalmazza:

– felszerelést, ami 1-2 személyes tengeri kajak, evező, úszást segítő mellény, evezéshez nélkülözhetetlen vízhatlan zsákok, hullámkötény
– túravezetést – 6 túrázónként 1 túravezető
– hajók helyszínre szállítását

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

– az utazást, az esetleges komp költség, amit a szigetek távolsága határoz meg.
– étkezéseket
– kemping felszerelést
– esetlegesen felmerülő kemping és szállásköltségeket. Túráinkon a vadkempingezést részesítjük előnyben, mert sokszor lakatlan szigetről lakatlan szigetre evezünk, teljesen nomád körülmények között.
– utas és balesetbiztosítást a túra teljes időtartamára,

Van mivel, de nincs kivel utaznod? Vagy van kivel, de nincs mivel utaznod? Jelezd és segítünk összeszervezni, hogy mindenki ‘telekocsival’ jusson le, így minimalizálva az utazás költségét.
Van lehetőség arra is, hogy velünk utazz, a kis buszunkkal az utazási költség 110 € / fő

 

< Jelentkezem >

 

Fontos: A tengeri kajakozás erősen időjárásfüggő sport, ezért a túravezetőnek joga és a túrázók biztonsága érdekében kötelessége, hogy az adott körülményeknek megfelelően alakítsa a programot.

Figyelem! A túráink minimum 8 fő részvételével kerülnek megrendezésre.