Hazai vizeken

Itthon otthon vagyunk….

 

Magyarország gyönyörű tájaira kalauzolunk el benneteket, sajátos szemszögből, a vízről nézve. Mitagadás, imádjuk a vizet. 🙂  Szerencsére kis hazánk bővelkedik gyönyörű természeti adottságokban, sok evezhető folyóval, tóval, amik gazdag élővilágot rejtenek.

Nagy kedvencünk a Bodrogzug, mely védett kincsünk és csak engedéllyel látogatható. Látványos, izgalmas helyszín, ahol a fejünk fölött áthajló ágak a nyári melegben árnyékot adnak, a madaraknak pedig pompás fészekrakó helyet jelentenek. A Bodrog-árteret minden évben nagy mennyiségű víz önti el a tavaszi áradáskor, ilyenkor különösen nagy vízitúrázó élményt nyújt ez a csodás helyszín. Hatalmas érzés a fészkelő réti sasok otthonába beevezni, s tudni, hogy az elmúlt évek gondoskodásának és a szigorú szabályozásnak köszönhetően évről évre egyre több réti sas család  költ itt. Május folyamán több alkalommal is beevezünk a Bodrog-ártérre, a Bodrogzugba, hétvégenként 1-1 napra, illetve a május 1-i hosszú hétvégét is itt töltjük. 

A nyári forróságban remek lehetőség a kikapcsolódásra vágyó, természetkedvelő túrázóknak elbújni a Szigetköz rejtelmeiben. Egy hetes vándortúránkon felfedezzük a Szigetköz számos kis csatornáját, holtágát. Romantikus, vadregényes vízitúra helyszíneken lapátolunk, esténként sátrat verünk, hogy a természet lágy ölén töltsük a teljes hetet. A Duna változatos szakaszai szép látnivalót és felejthetetlen élményeket ígérnek gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A Szigetköz Magyarország legnagyobb szigete, a Duna ajándéka

Ősszel Gemencre, az ártéri erdőbe csalogatunk benneteket, a bokrok mögül szarvasbőgést hallgatni. A világrekorder gímszarvasbikák bőgése párzás előtt betölti a rengeteget. Ha kellő csendességgel lapátolunk, nem csupán hallhatunk, de nagy eséllyel láthatunk is egy-egy szép egyedet, vagy vaddisznót, esetleg hódot. A vízállástól függően evezünk be olyan helyekre, ahol a csend, s a természet nyugalma ölel körül bennünket. 

Októberben a Tisza-tavon töltünk egy hétvégét, a nádasból megfigyeljük a költöző madarak gyülekezését. Ez a mesterségesen létrehozott tó saját oköszisztémával és igen gazdag élővilággal rendelkezik. Tengeri kajakos barangolásunk során láthatunk kerecsensólymot, gémet, kócsagot, kormoránt, barna kányát. Lapátolunk nádassal szegélyezett, keskeny holtágakon, és a széles, nagy kiterjedésű vízfelületen is, ahol a sok horgászból arra következtetünk, hogy a Tisza-tó halállománya igencsak bőséges. 

Télen sem maradunk vízitúrázó élmény nélkül. Hazánkban egyedülálló módon a Hévíz-patak a legnagyobb téli mínuszokban sem fagy be teljesen. Decembertől márciusig – előre váltott engedély birtokában – lapátolhatunk ezen a meseszép környezetben csordogáló, tavirózsákkal tarkított meleg vízű patakon. Ha szerencsénk van, akár sűrű hóesésben is evezhetünk Hévízen, ami igazán különleges élményt jelent. 

Tengeri kajaktúráinkon aktív kikapcsolódásban lehet részetek izgalmas és gyönyörű helyszíneken. A szokásos környezetünkből – munkahelyről, iskolából – kiragadva magunkat, a természet csodáit kézzelfogható közelségből élhetjük át. A sport, a mozgás testünket kifárasztja ugyan, de a cserébe kapott élmény lelkünket megnyugtatja és felemeli.

A  részletekért kattints a túra nevére!

Hévíz

1 nap a Bodrog ártéren

Májusi hétvége Tokajban – Bodrogzug a zöld árral

Gemenci erdő – tengeri kajakkal vadlesen

Szigetköz mese világában tengeri kajakkal

Őszi Tisza- tó tengeri kajakkal